Wasze ulubione potrawy

Luźne rozmowy na poziomie
idelsie1320
Posty: 11
Rejestracja: 22 wrz 2014 20:42

Re: Wasze ulubione potrawy

Postautor: idelsie1320 » 10 lut 2015 20:44

Najlepszy mój przepis na pizze :
ciasto:
300g mąki
0,5 szklanki wody
20g drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek

a składniki dodajesz pózniej jakie Ci pasują. ja robie z tego przepisu i jest ciasto zawsze bardzo dobre :) smacznego ;D

mrjann71
Posty: 9
Rejestracja: 23 wrz 2014 19:05

Re: Wasze ulubione potrawy

Postautor: mrjann71 » 12 lut 2015 10:21

Risotto to popularna włoska potrawa, przejęta przez wiele kuchni europejskich, przyrządzona z ryżu podsmażonego na tłuszczu razem z cebulą lub czosnkiem.

Jak zrobić risotto z kurczakiem i warzywami?

Składniki :
* 2 piersi z kurczaka,
* 1 cebula,
* ok. 1 szklanki sypkiego ryżu ,
* 1 mix meksykański - jarzyny lub puszka kukurydzy,
* czerwona fasolka z puszki lub ciecierzyca,
* czerwona papryka drobno pokrojona,
* 5 pieczarek,
* rosół z kostki,
* czosnek w proszku,
* pokrojone pomidory z puszki.

Przygotowanie:
Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju razem z pokrojonymi pieczarkami. Gdy będzie zarumieniona dodać ryż. Na średnim ogniu prażymy kilka minut, potem dodać ok.1/2 l rosołu, do tego dodać wszystkie warzywa. Na oddzielnej patelni usmażyć przyprawione piersi z kurczaka ( natrzeć pokrojonego w kostkę kurczaka czosnkiem oraz vegetą). Zarumienić, a następnie dodać do ryżu. Dusić wszystko aż będzie miękkie na małym ogniu i od czasu do czasu dolewając bulionu żeby ryż się nie przypalił, a ugotował. Na koniec dodać pomidory z puszki,sól, pieprz, do smaku.

Życzę smacznego !

SzefAmber2033
Posty: 8
Rejestracja: 25 wrz 2014 21:48

Re: Wasze ulubione potrawy

Postautor: SzefAmber2033 » 12 lut 2015 22:42

600g mięsa wieprzowego na gulasz
1 duża cebula
1 marchewka
3 kulki ziela angielskiego
3 liście laurowe
4 grzybki suszone
2–3 łyżki mąki
ok. 3 szklanki wody
sól
pieprz
3 łyżki oleju

Grzyby łamiemy na mniejsze i zalewamy wodą, jedną szklanką. Odstawiamy do namoczenia.
Cebulę kroimy w piórka lub kostkę i szklimy na połowie oleju, odkładamy.
Mięso kroimy w grubą kostkę (chyba, że kupiliśmy pokrojone), dokładnie oprószamy mąką. Resztę oleju rozgrzewamy na patelni i obsmażamy mięso z każdej strony. Całość podlewamy szklanką wody, dokładnie mieszamy i przekładamy do garnka razem z cebulą.
Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, namoczone grzyby wraz z wodą, dolewamy jeszcze 1 szklankę wody (w sumie razem ok.3). obraną i pokrojoną w plasterki marchew. Dusimy mięso na wolnym ogniu, aż będzie wystarczająco miękkie. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę wody lub odrobinę rozrobionej mąki, jeśli sos wyjdzie za rzadki.
Na końcu doprawiamy sos solą i pieprzem. Podajemy z ulubioną kaszą i ogórkiem. Smacznego!

Kwiatuszkowa
Posty: 2
Rejestracja: 13 lut 2015 14:25

Re: Wasze ulubione potrawy

Postautor: Kwiatuszkowa » 13 lut 2015 14:34

Moim zdecydowanie najbardziej ulubionym daniem są: spaghetti carbonara i placki po węgiersku - obowiązkowo mocno mięsne i pikantne. Przepadam też za kebabem. Ale gotować umiem tylko wodę na herbatę :(

Hiroszimo
Posty: 7
Rejestracja: 13 lut 2015 15:00

Re: Wasze ulubione potrawy

Postautor: Hiroszimo » 13 lut 2015 15:04

Ryba po grecku ;)

Ryba po grecku, czyli ryba w jarzynach. Doskonała na zimno.( na ciepło da rade też zjeść) ;))

Składniki:

kilka filetów ryby mrozonej (w zalezności od ilości osob) ,

4 średnie marchweki, 2 średnie pietruszki,

mały seler ,

4 cebule ,

wiekszy słoiczek koncentratu pomdorowego,

1 liść laurowy, kilka ziaren pieprzu,

sól, 2 ziarenka ziela angielskiego ,

olej do smażenia,

1/2 szklanki wody , cukier

Sposób przyrządzenia

Warzywa obieramy , myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w póltalarki. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy podsmażamy starte warzywa (marchew, piertuszkę, seler) Lekko solimy i po kilku minutach przykrywamy patelenię.

W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy zamrożona jeszcze rybę- lekko solimy. Usmazone kawałki odkładamy na talerz, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Zaglądamy do warzyw - podlewamy 1/4 szklanki wody i dalej dusimy. Po usmażeniu filetów , smazymy cebulkę na lekko złoty kolor . Przekładamy cebulę do garnka oraz warzywa z patelni. Dodajemy listek,pieprz w ziarenkach i ziele angielskie podlewamy znow 1/4 wody, dodajemy koncentrat i odrobinę cukru.Dusimy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą do smaku i jeśli jest zbyt ścisłe, podlewamy troszkę wodą. Gdy warzywa bedą miekkie, ukladamy w półmisku na zmianę: warzywa, ryba. Na wierzchu powinny być warzywa. Potrawę odstawiamy do wystygnięcia.Dekorujemy duzymi gałązkami natki. Najlepiej smakuje po dwóch dniach.

aniucha222
Posty: 2
Rejestracja: 15 lut 2015 14:19

Re: Wasze ulubione potrawy

Postautor: aniucha222 » 15 lut 2015 14:31

Ja na przykład mam sporo takich potraw :) uwielbiam przede wszystkim kuchnię włoską - makarony, zwłaszcza bolognese i lasagne. Japońskie sushi też jest ok. Ogólnie lubie próbować nowych rzeczy. W tym tygodniu testuje dania indyjskie :)

HiperFelipe95
Posty: 8
Rejestracja: 26 sie 2014 19:07

Re: Wasze ulubione potrawy

Postautor: HiperFelipe95 » 17 lut 2015 09:21

Składniki ciasta do pizzy

półtorej szklanki mąki pszennej
pół szklanki letniej przegotowanej wody
dwie łyżki oleju roślinnego
3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)

Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:

Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.

Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.

Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).

Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.

pizza-ciasto-rosnie

Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.

Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)

przepis na pizzę krok po kroku

Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).

Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.

Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!

Mckenzie82
Posty: 9
Rejestracja: 26 wrz 2014 19:12

Re: Wasze ulubione potrawy

Postautor: Mckenzie82 » 18 lut 2015 09:51

Fasolowa z koprem włoskim i ziemniakami




Składniki, 6 porcji:

• 1 szklanka białej fasoli (suchej, drobnej)
• 2 łyżki oliwy
• 1 bulwa kopru włoskiego
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka suszonego majeranku
• 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
• 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
• 500 g ziemniaków
• 2,5 litra bulionu drobiowego lub rosołu lub bulionu warzywnego

• do podania, np. grzanki z chleba na zakwasie, grzanki z roztopionym serem jak do cebulowej itp.



Przygotowanie:

Dzień przed gotowaniem zupy opłukać fasolę, zalać 2 szklankami zimnej wody i odstawić na blat w kuchni do namoczenia na całą noc.
Następnego dnia fasolę ugotować do miękkości (w wodzie, w której się moczyła, w razie potrzeby dodając więcej wody), z dodatkiem nasion kopru włoskiego, soli i pieprzu do smaku.
W międzyczasie umyć bulwę kopru włoskiego, pokroić na 1/2 cm plasterki a następnie na poprzeczne 1 cm kawałki. Podgrzać oliwę w większym garnku, dodać koper włoski i smażyć od czasu do czasu mieszając przez około 15 minut (koper ma zmięknąć). Następnie dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz plasterki czosnku i smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 30 minut (warzywa mają dalej mięknąć, pod koniec mogą zmienić kolor na złoty, mogą się lekko zrumienić. Warzywa mogą lekko przywierać do dna, wówczas zeskrobujemy je drewnianą łyżką, nie dopuszczamy do ich przypalenia). Pod koniec smażenia doprawić szczyptą soli.
Wlać gorący bulion oraz fasolę z zalewą. Zagotować. Gotować przez około 1 godzinę. W połowie gotowania dodać majeranek i chili oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Można zawekować, zupa jest bardzo dobra także w kolejnych dniach.

Selma82
Posty: 9
Rejestracja: 01 paź 2014 17:44

Re: Wasze ulubione potrawy

Postautor: Selma82 » 18 lut 2015 20:22

Makaron z sosem pomidorowym
makaron spaghetti (lub inny) 500 g
pomidory świeże (dobrej jakości) 2 kg
oliwa 4 łyżki
parmezan 50 g
świeża bazylia garść
sól i pieprz


Sos do makaronu ze świeżych pomidorów ma zupełnie inny smak i konsystencję niż sos zimowy. Spaghetti Napoli warto robić w sezonie pomidorowym.

Pomidory sparzyć, obrać. Przekroić, usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Rozgrzać w rondlu oliwę. Dodać pomidory. Gotować na dużym ogniu, ok. 10 - 15 minut, mieszając bardzo delikatnie aby zachować kawałeczki pomidorów. Ugotować makaron. Doprawić sos solą. Odcedzić makaron. Umyć i porwać bazylię. Podawać makaron z sosem, posypany pieprzem, udekorowany bazylią i grubymi wiórkami parmezanu. Uwaga: przygotowując makaron dla dzieci można do sosu dodać trochę śmietanki i cukru aby złagodzić smak.

migotka15
Posty: 3
Rejestracja: 14 mar 2015 23:52

Re: Wasze ulubione potrawy

Postautor: migotka15 » 15 mar 2015 00:10

Ja zdecydowanie jestem smakoszem tradycyjnej polskiej kuchni! :) Uwielbiam zjeść dobrze, a zarazem dużo :) Najbardziej w świecie kocham kotlety z piersi kurczaka z ziemniaczkami i suróweczką z kapusty pekińskiej - mniam! Równie mocno uwielbiam pierogi ruskie (polskie! :D) Polska kuchnia jest najlepsza pod każdym względem! :)