Wasze ulubione potrawy

Luźne rozmowy na poziomie
Gosia84
Posty: 3
Rejestracja: 29 lis 2014 11:18

Re: Wasze ulubione potrawy

Postautor: Gosia84 » 29 lis 2014 11:33

Hej! Mam na imię Gosia i właśnie dołączyłam do forum. Idealny wątek dla mnie :) Uwielbiam jeść. Zwłaszcza słodycze i owoce. Nawet teraz mam ochotę na czekoladę!

TANYA2138
Posty: 9
Rejestracja: 26 cze 2014 12:04

Re: Wasze ulubione potrawy

Postautor: TANYA2138 » 03 gru 2014 20:48

Naleśniki z serem biały to danie znane chyba każdemu z dzieciństwa. Zatem przypomnijmy sobie ich wspaniały smak i przyrządźmy je według tradycyjnego przepisu.
Ciasto na naleśniki

1,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jaja
1 szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju



Przepisy na naleśniki

Naleśniki z lodami
Amerykańskie naleśniki – Pancakes
Naleśniki z miodem
Naleśniki z serem
Naleśniki z jagodami
Naleśniki czekoladowe
Naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki bezglutenowe
Przepisy

Reklama
O naleśnikach

Dzień naleśnika
Kontakt

Newsletter
Zapisz się, aby otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach


Polecam

Sałatka

Naleśniki z serem


Naleśniki z serem biały to danie znane chyba każdemu z dzieciństwa. Zatem przypomnijmy sobie ich wspaniały smak i przyrządźmy je według tradycyjnego przepisu.
Ciasto na naleśniki

1,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jaja
1 szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju


Farsz z sera białego

500g twarogu półtłustego
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka cynamonu

madziak879
Posty: 3
Rejestracja: 06 gru 2014 14:17

Re: Wasze ulubione potrawy

Postautor: madziak879 » 06 gru 2014 14:24

Cześć! Jestem Magda - lubię Zielone Imperium i jedzenie. Sporo sama gotuję i z chęcią zjadłabym naleśniki z serem z przepisu powyżej :)

EJennine96
Posty: 8
Rejestracja: 10 lip 2014 10:17

Re: Wasze ulubione potrawy

Postautor: EJennine96 » 14 gru 2014 15:29

ja najbardziej lubię lazanie oto mój sprawdzony przepis
Składniki:
12-15 płatów makaronu lasagne
ok. 750 ml sosu beszamelowego - przepis podawałam tutaj
200 g żółtego sera lub parmezanu (lub pół na pół)

Sos mięsny:
500 g mięsa mielonego
400 ml przecieru pomidorowego z kartonu (lub passaty)
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól morska
pieprz czarny
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka cukru
oliwa

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na oliwie. Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i mięso mielone, mieszamy i rozdrabniamy mięso. Gdy mięso będzie podsmażone i straci surowość dodajemy przecier pomidorowy (passatę), słodką paprykę i zioła, dusimy na małym ogniu około 10-15 minut, tak by sos nabrał aromatu. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i cukrem.
Naczynie do zapiekania smarujemy delikatnie oliwą lub masłem, wylewamy trochę sosu beszamelowego, układamy suche płaty makaronu lasagne, polewamy sosem mięsnym, następnie sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Ponownie układamy płaty makaronu lasagne, polewamy sosem mięsnym, sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Powinno nam wyjść 4 warstwy makaronu. Ostatnią warstwę stanowią płaty makaronu polane beszamelem. Całość posypujemy startym serem i posypujemy delikatnie ziołami. Na wierzchu możemy ułożyć kilka kawałków masła. Zapiekamy w temperaturze 200°C przez około 30 minut. Po upieczeniu lazanię najlepiej odstawić na około 10 minut, aby lekko przestygła i stała się zwarta, co ułatwi krojenie. Smacznego!

reshelly73
Posty: 9
Rejestracja: 18 lip 2014 23:48

Re: Wasze ulubione potrawy

Postautor: reshelly73 » 14 gru 2014 22:09

składniki i przygotowanie:


Składniki:
½ łyżeczki masła
1 duże jajko
1 łyżeczka wody
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Na dość dużym ogniu rozgrzać małą żeliwną patelnię. Włożyć na nią masło i kiedy zacznie się topić, wbić jajko. Wlać wodę, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i smażyć 1 minutę. Wyjąć jajko z patelni, doprawić solą, pieprzem, i podawać.

SuperTheda92
Posty: 7
Rejestracja: 24 lip 2014 12:29

Re: Wasze ulubione potrawy

Postautor: SuperTheda92 » 17 gru 2014 21:03

Najlepszą potrawą jaką wymyśliła ludzkość jest schabowy z ziemniakami i młodą kapustą! :) A tak poważnie. To różnie - lubię próbować kuchni włoskiej, brazylijskiej, chilijskiej i tego typu rzeczy ;) Polecam. Jest na prawdę dużo poradników na YT jak ugotować takie potrawy ;)

KarmaEU74
Posty: 10
Rejestracja: 25 lip 2014 15:09

Re: Wasze ulubione potrawy

Postautor: KarmaEU74 » 21 gru 2014 15:15

Zgadzam się z tym co powyżej to danie schabowe to już klasyka w niedzielę. Chyba w każdej rodzinie jest taki specjał bardzo wyjątkowy. Jednak ja również lubię kuchnię włoską, przepadam za różnego rodzaju makaronami oraz bardzo lubię włoskie pizze, które są zazwyczaj na cienkim cieście. Dla mnie to po prostu niebo w gębie.

LouellaXYZ1210
Posty: 8
Rejestracja: 24 lip 2014 20:17

Re: Wasze ulubione potrawy

Postautor: LouellaXYZ1210 » 22 gru 2014 00:37

Ja najbardziej lubię gołąbki
Składniki, 14 gołąbków:

• 700 g mielonej wieprzowiny (łopatka, szynka lub karczek)
• 100 g ryżu
• 2 średnie cebule
• biała kapusta średniej wielkości
• 1,5 litra bulionu (mięsno-jarzynowego lub drobiowego) lub rosołu
• 600 g domowego przecieru pomidorowego lub gotowej passaty pomidorowej z butelki (np. CIRIO) lub 400 g sosu pomidorowego (przecieru) z kartonika
• 1 łyżka mąki
• sól i pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki papryki w proszku
• świeży tymianek





• opcjonalnie - 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany homogenizowanej (z kubeczka), 18%
• do podania: pieczywo lub ugotowane ziemniaki, jogurt naturalny


Przygotowanie:
Mięso włożyć do większej miski. Ryż ugotować, przelać zimną wodą na sicie, odsączyć i wystudzony dodać do mięsa. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą (około pół łyżeczki), pieprzem (1/4 łyżeczki). Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią. Uformować niewielkie podłużne kotlety.
Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 8 minut na małym ogniu.
Wyjąć kapustę z wrzątku, ostudzić, wrzątek wylać. Rozebrać kapustę z liści, odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładać przygotowane porcje mięsa. Zawijać jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia). Nie cała kapusta musi być wykorzystana.
Dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (np. takimi, które się porwały). Na wierzchu ułożyć gołąbki. Zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki. Postawić na gazie, przykryć i gotować przez około 45 - 60 minut aż kapusta będzie miękka.
Wywar z gołąbków przelać do innego garnka. Dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, papryką. Gotować przez 5 minut, następnie - jeśli używamy - dodajemy świeży tymianek (około 1 - 2 łyżek oderwanych listków) oraz śmietanę (należy rozprowadzać ją stopniowo z sosem, dodając go po łyżce do śmietany jednocześnie mieszając). Przelać do garnka z gołąbkami i gotować całość przez około 10 minut bez przykrycia, na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem aby sos równomiernie się rozprowadził.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami. Warto spróbować też z jogurtem naturalnym

oneclare1156
Posty: 7
Rejestracja: 26 lip 2014 21:00

Re: Wasze ulubione potrawy

Postautor: oneclare1156 » 26 gru 2014 12:48

bigos

Składniki

1.5 kg kiszonej kapusty
0.5 kg wieprzowiny (od szynki)
0.5 kg wołowiny
30 dkg gotowanej szynki
0.5 kg różnych kiełbas (np. zwyczajna , wiejska, toruńska , litewska)
12 suszonych prawdziwków
10 suszonych śliwek
5 ziaren pieprzu i 5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
5 rozgniecionych owoców jałowca
2 cebule
łyżka miodu ( lub cukru)
kieliszek czerwonego wytrawnego wina
sól , pieprz
smalec
Etapy przygotowania

1
Kiszoną kapustę posiekać niezbyt drobno, zalać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu z zielem ang., liścami laurowymi, pieprzem i owocami jałowca ok 1.5 h.
2
Grzyby ugotować w małej ilości wody ok 20 minut. Pokroić w paski a wywar wlać do kapusty.
3
Wieprzowinę i wołowinę pokroić w kawałki i podsmażyć na smalcu na złoty kolor. Cebulę drobno posiekać , przysmażyć na smalcu. Kiełbasę pokrojoną w talarki i małe plasterki szynki podsmażyć lekko na patelni. Wrzucić podsmażone mięso, kiełbasę z szynką , grzyby , cebulę do kapusty i dalej gotować na małym ogniu godzinę ( mięso powinno być miękkie)
4
Pod koniec gotowania dodać do bigosu pokrojone suszone śliwki , miód i wino. Doprawić solą i pieprzem.
5
Bigos ma już taki urok, że tym smaczniejszy , im więcej razy podgrzewany!!

gosioleks
Posty: 2
Rejestracja: 28 gru 2014 13:27

Re: Wasze ulubione potrawy

Postautor: gosioleks » 28 gru 2014 13:30

Uwielbiam naszą polską, tradycyjną kuchnię. Pierogi, bigos - pychota! Lubię też potrawy świąteczne, na czele z kutią i barszczem z uszkami. Mogłabym się nimi zajadać bez końca.