Wasze ulubione potrawy

Luźne rozmowy na poziomie
KyleeWawa2330
Posty: 8
Rejestracja: 13 wrz 2014 12:58

Re: Wasze ulubione potrawy

Postautor: KyleeWawa2330 » 26 sty 2015 12:43

Moja najlepsza potrawa to bezapelacyjnie jest bigos taki tradycyjny polski wykonany przez moją babcię. Nie ma od tego lepszej potrawy bo ona bije wszystko na głowę z polskich chlebem to jest po prostu uczta dla oczu i nawet ciała przecież. Wszystko lubię jeść ale najlepiej to ten mój bigosik, który jest pyszny.

Shizue99
Posty: 9
Rejestracja: 13 wrz 2014 19:59

Re: Wasze ulubione potrawy

Postautor: Shizue99 » 27 sty 2015 14:59

Moja najlepsza potrawa to jest po prostu taka pizza własnoręcznie przeze mnie przygotowana heheh Kiedyś byłem w Italii to tam się tak nauczyłem znakomicie robić i najbardziej właśnie lubię taką na cienkim cieście. Samemu dobieram sobie składniki i po prostu wiem co jem. Uważam, że to jest najlepsza rzecz dla mnie : D

ultradanuta71
Posty: 8
Rejestracja: 15 wrz 2014 16:14

Re: Wasze ulubione potrawy

Postautor: ultradanuta71 » 30 sty 2015 15:16

Taka naj naj danie to jest dla mnie placek po węgiersku, który jest znakomity i dla mnie to niebo w gębie. Jest to zdecydowanie lepsze niż po prostu jakieś w restauracji coś. Sama wszystko dodaję i robię i wiem z jakich składników. Myślę, że mi to bardzo dobrze wychodzi i po prostu wiem, że każdemu to danie u mnie w rodzinie smakuje

Kandyd2267
Posty: 7
Rejestracja: 16 wrz 2014 22:43

Re: Wasze ulubione potrawy

Postautor: Kandyd2267 » 03 lut 2015 13:02

składniki i przygotowanie:


Składniki:
½ łyżeczki masła
1 duże jajko
1 łyżeczka wody
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Na dość dużym ogniu rozgrzać małą żeliwną patelnię. Włożyć na nią masło i kiedy zacznie się topić, wbić jajko. Wlać wodę, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i smażyć 1 minutę. Wyjąć jajko z patelni, doprawić solą, pieprzem, i podawać.

bananowyszejk
Posty: 3
Rejestracja: 03 lut 2015 16:08

Re: Wasze ulubione potrawy

Postautor: bananowyszejk » 03 lut 2015 16:19

Moja ulubiona potrawa? Hmm... jest ich wiele i nie sposób ich wszystkich tutaj wypisać! :D ale jeśli chodzi o takie naaaj, to zdecydowanie w moim rankingu pierwsze miejsce zajmują pierogi :) Drugie zaszczytne miejsce to kotlety z piersi kurczaka :) Na trzecim miejscu stawiam pizzę domowej roboty! :D

MRHORTENSJA2157
Posty: 8
Rejestracja: 18 wrz 2014 13:16

Re: Wasze ulubione potrawy

Postautor: MRHORTENSJA2157 » 04 lut 2015 15:31

placek po węgiersku - Krok 1

Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Pieczarki umyj, obierz, pokrój w kostkę i smaż na patelni do czasu, aż wyparuje z nich woda.

Krok 2

Mięso umyj, pokrój w kostkę, obtocz w mące i zrumień z dwóch strona na patelni na rozgrzanym olejem, następnie przełóż do garnka. Na te samej patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę i także przełóż do garnka. Dodaj ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, zalej bulionem, tak by przykrył mięso, i duś około 35 minut. Po tym czasie dodaj pieczarki i świeżą paprykę, koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Duś kolejną godzinę, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Krok 3

Ziemniaki, cebulę i czosnek obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj jajko, mąkę i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odlej nadmiar wody.

Krok 4

Na dużej szerokiej patelni rozgrzej olej i wlewaj łyżką masę ziemniaczaną. Poruszaj patelnią, żeby się na niej równomiernie rozłożyła, wygładź powierzchnię placka i smaż, aż spód się zrumieni. Możesz co jakiś czas potrząsać lekko patelnią, aby masa nie przywarła.

Krok 5

Kiedy spód będzie rumiany, przyłóż na patelnię duży talerz i zdecydowanym ruchem odwróć ją do góry dnem, by przełożyć placek na talerz. Następnie bardzo ostrożnie zsuń go z powrotem na patelnię i smaż z drugiej strony.

Krok 6

Usmażony placek przełóż na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałóż gulasz i nakryj drugą połówką placka. Udekoruj kleksem śmietany i podawaj.

Rada: niewykorzystany gulasz możesz podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Natomiast z nadmiaru masy ziemniaczanej możesz usmażyć małe placki i podawać je ze śmietaną lub z surówką z białej kapusty.

bufordwks2832
Posty: 9
Rejestracja: 20 wrz 2014 23:14

Re: Wasze ulubione potrawy

Postautor: bufordwks2832 » 05 lut 2015 10:45

Makaron z serem

300 g makaronu świderki 1 brokuł 300 ml śmietanki 30% 100 g gorgonzoli sól, pieprz cytryna 1 łyżka mąki pszennej 50 g płatków migdałowych
Niezwykły makaron z serem. Nowa odsłona, która zaskoczy Waszych gości. Kolorowe świderki z sosem gorgonzolowym z brokułami i prażonymi migdałami.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotowanie naszego makaronu zaczynamy niczym rasowi kucharze na kilku frontach. I front: nastawiamy duży garnek z dużą ilością wody na makaron. II front: Nastawiamy kolejny garnek z wodą na brokuły. III front: do rondelka wlewamy śmietankę i zaczynamy ją gotować wraz z pokruszonym serem gorgonzola. Doprawiamy solą i pieprzem. Do wrzątku wsypujemy sporo soli i dodajemy makaron świderki, kolorowe - gotujemy wg wskazań na opakowaniu. Do drugiego garnka również wsypujemy nieco soli, dodajemy sok z połowy cytryny i różyczki brokuła. Gotujemy bez przykrycia ok. 5 minut, aby były al dente i zielone. Warto naciąć łodyżki na krzyż - szybciej dojdą. Sos zagęszczamy zaklepką (w 1/3 szkl. zimnej wody mieszamy 1 łyżkę mąki pszennej i dodajemy do sosu, aby powstała konsystencja gęstej śmietany). Po zdjęciu z ognia do sosu dodajemy nieco soku z cytryny dla kontrastu smakowego. Makaron odcedzamy i układamy na dnie naczynia żaroodpornego lub innego naczynia. Lądują na nim brokuły i całość zalewamy sosem z gorgonzoli. Posypujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi i pałaszujemy. Smacznego.

klusiomysio
Posty: 3
Rejestracja: 05 lut 2015 15:22

Re: Wasze ulubione potrawy

Postautor: klusiomysio » 05 lut 2015 15:24

zupa szpinakowa

Składniki, 6-8 porcji:

• 225 g świeżego szpinaku
• 600 ml mleka
• 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego*
• 200 g kremowego serka (np. o smaku ziół i czosnku)**
• sól i pieprz
• grzanki, croutons, kluseczki kładzione (dowolnie)***










Wykonanie:
Szpinak umyć, usunąć twarde łodyżki i włożyć do dużego garnka, dodać mleko i bulion. Zagotować, zmniejszyć ognień do minimum i gotować pod przykryciem przez 12 minut.
Zmiksować ostudzoną zupę na krem, dodając pod koniec kawałki serka. Doprawić solą i pieprzem.
Zupę przykryć i wstawić do lodówki. Schładzać przez minimum 3 godziny.
Przed podaniem dokładnie zamieszać. Podawać jako chłodnik z grzankami (na oddzielnym talerzyku) lub croutons (zanurzonymi w zupie)

XIOMARAWKS94
Posty: 8
Rejestracja: 21 wrz 2014 16:44

Re: Wasze ulubione potrawy

Postautor: XIOMARAWKS94 » 06 lut 2015 09:39

Chłodnik hiszpański (gazpacho)

1 kg dojrzałych pomidorów
2 ząbki czosnku
miąższ z 1/2 bułki kajzerki
1 łyżka czerwonego octu winnego
100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
mielony kumin
cukier
sól

Pomidory umyj, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki. Miąższ z bułki namocz w wodzie, następnie odciśnij. Do kielicha blendera przełóż obrane ząbki czosnku, połowę pomidorów, ocet winny, bułkę, kumin, sól i łyżeczkę cukru, zacznij miksować. Nie przerywając miksowania, dodaj pozostałe pomidory. Gdy całość będzie już dokładnie zmiksowana, na koniec stopniowo zacznij dolewać oliwę. Chłodnik przetrzyj przez sito, przelej do garnka i wstaw na 2-3 godziny do schłodzenia.

Przed podaniem zupę ewentualnie dopraw solą i cukrem.

marysiak12
Posty: 3
Rejestracja: 06 lut 2015 17:38

Re: Wasze ulubione potrawy

Postautor: marysiak12 » 06 lut 2015 17:41

Super przepisy, na pewno wykorzystam. Mam teraz ferie i sporo wolnego czasu, więc spędzę go w kuchni. Uwielbiam gotować dla swoich rodziców i rodzeństwa.