obiad :)

Luźne rozmowy na poziomie
DrMartine88
Posty: 5
Rejestracja: 11 lip 2014 23:29

przepis na obiad

Postautor: DrMartine88 » 13 sty 2015 00:50

Pierogi z dynią
Składniki:
- 1 szklanka puree z dyni (z małej dyni o średnicy 20 cm)
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2/3 szklanki startego parmezanu
– 4 łyżki bułki tartej
– sól, pieprz
– szczypta gałki muszkatołowej
Sos:
– 1/2 szklanki płynnej śmietanki 18%
– 4 łyżki masła
– sól i pieprz
- tarty parmezan, zrumienione orzeszki pinii (dowolnie).
Przygotowanie:
Dynię pokroić na ćwiartki, obrać i wyciąć cały środek z pestkami. Pozostały miąższ polać oliwą i zapiekać pod folią aluminiową przez 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Dynię ostudzić i odparować. Zrobić puree praską do ziemniaków lub zmiksować. Wymieszać z parmezanem i bułką tartą. Farsz doprawić solą, pieprzem oraz gałką.
Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować kolejno na placki. Małą szklanką wycinać kółka, w środek wkładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3-5 min. Składniki sosu delikatnie podgrzać w rondelku nie zagotowując. Pierogi polać sosem i posypać tartym parmezanem oraz ewentualnie orzeszkami pinii.
Pierogi z brokułami:
Składniki:
- 4 ziemniaki
– 6 większych różyczek brokuła
– 50 dkg mąki
– pieprz
– sól
– przyprawa do gulaszu
– czosnek.
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i drobno pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie lub maśle aż będą miękkie. To samo zrobić z brokułami i razem dokładnie utrzeć dodając przyprawy. Wszystko musi być mocno pikantne. Z cista wykroić krążki, nadziać farszem i skleić. Ugotować. Pierogi po ugotowaniu najlepiej od razu zrumienić na tłuszczu, podawać z sosem chrzanowym.

UltraLovella92
Posty: 5
Rejestracja: 28 sie 2014 22:53

obiad :)

Postautor: UltraLovella92 » 14 sty 2015 00:40

Pyszne , babcine paruchy z gorącym sosem gulaszowym.
paruchy
Składniki
- drożdże świeże - 50 g
- mąka pszenna - 500 g
- ciepłe mleko - 3/4 szklanki
- jajk0 - 2 szt
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 szczypta
- roztopione masło - 50 g
Sposób przygotowania
1.
Do miski kruszymy drożdże. Dodajemy cukier ... 3 łyżki mąki i ciepłe , ale nie gorące mleko. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe! miejsce na ok. 20 - 25 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy sól. Wlewamy wyrośnięte drożdże i ostudzone masło. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Robimy kulę , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz. Wyrośnięte dzielimy na bułeczki ( wyjdzie ok. 13-15 szt ). Układamy na ściereczce i ponownie odstawiamy - tym razem na ok. 30 minut. Do dużego garnka nalewamy wodę. Na wierzch kładziemy ściereczkę / pieluchę i mocujemy sznurkiem ( mocną gumką ) - tak by materiał nie dotykał wody! Gotujemy wodę i układamy po 3-4 bułeczki. Przykrywamy miską i pozostawiamy ok. 10 - 12 minut Przekładamy delikatnie na talerz. Polewamy gorącym sosem!

UltraLovella92
Posty: 5
Rejestracja: 28 sie 2014 22:53

Re: przepis na obiad

Postautor: UltraLovella92 » 14 sty 2015 00:42

Pyszne i zdrowe roladki z kurczaka gotowane na parze
Roladki z kurczaka na parze
Składniki
2 piersi z kurczaka
1 średnia marchew
1/2 papryki czerwonej
1/2 małej cebuli
parmezan starty
3 łyżki oleju rzepakowego
Sól
pieprz
Sposób przygotowania
1.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i również kroimy w kostkę. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy olej i smażymy na nim przez 3-4 minuty wszystkie warzywa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy. Każdą pierś z kurczaka kroimy na pół, rozbijamy tłuczkiem. Nakładamy farsz, posypujemy tartym parmezanem, zwijamy roladki. Mięso zawijamy ściśle w folię spożywczą, związujemy końce. Gotujemy w parowarze przez 15 minut.

Halszka55
Posty: 3
Rejestracja: 14 sty 2015 21:31

Re: obiad :)

Postautor: Halszka55 » 14 sty 2015 21:35

Filety z kurczaka w szynce serrano ze szparagami w sosie z zielonego pesto

Szybkie danie z patelni.




Składniki, 2 porcje:

• 1 duża pojedyncza pierś kurczaka lub dwie mniejsze, około 400 g
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1 łyżka mąki
• 4 plasterki szynki serrano (można użyć innej suszonej szynki np. parmeńskiej lub cienko pokrojonego chudego boczku)
• 1 pęczek zielonych szparagów
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 4 łyżki zielonego pesto (kupionego lub domowego lub z poniższego przepisu)
• 80 ml śmietany 30%
• listki z pół pęczka (doniczki) bazylii

Dodatki: młode ziemniaki z wody (opcjonalnie) lub pieczywo np. bagietkę



Pesto z bazylii i orzechów:

• listki z pół pęczka (doniczki) bazylii
• 1/4 szklanki orzechów włoskich (lub nerkowców lub piniowych)
• 2 łyżki tartego parmezanu
• 3 łyżki oliwy extra vergine
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1/2 ząbka czosnku

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.



Przygotowanie:
Przygotować pesto i ugotować młode ziemniaki (jeśli używamy) lub pieczywo. Piersi kurczaka opłukać, osuszyć, odciąć włókna, kostki, przekroić w poprzek na cieńsze filety (użyłam dwóch małych piersi i każdą przekroiłam na 2 cieńsze filety). Oprószyć solą morską (niezbyt dużo, bo szynka jest słona), obtoczyć w mące i zawinąć w plasterki szynki serrano, odłożyć.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe jasne końce (same złamią się we właściwym miejscu). Łodygi pokroić na kilka krótszych kawałków. Włożyć do koszyczka do gotowania na parze lub położyć na sitku. Koszyczek lub sitko zawiesić na garnku z gotującą się wodą i gotować przez 5 minut aż szparagi zmiękną. Od razu przelać szparagi zimną wodą i odłożyć.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i włożyć przygotowane piersi kurczaka w szynce. Smażyć przez 6 minut, następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć przez kolejne 5 minut. Wlać śmietankę, dodać pesto i delikatnie przemieszać. Dodać szparagi i po zagotowaniu odstawić z ognia (sos powinien nieco zgęstnieć), doprawić w razie potrzeby solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posypać listkami bazylii i podawać z ziemniakami lub pieczywem.

lacimek
Posty: 3
Rejestracja: 15 sty 2015 11:38

Re: przepis na obiad

Postautor: lacimek » 15 sty 2015 12:01

A ja dzisiaj omlet zapiekany z warzywami. Kroję paprykę, cebulę, cukinię, pomidorki, szynkę. Podsmażam na patelni. Zalewam to wszystko roztrzepanymi jajkami. Posypuję szczypiorkiem i serem zółtym. Pieprz, sól i do pieca żeby jaja się ścieły. szybko i smacznie

loczek77
Posty: 3
Rejestracja: 15 sty 2015 22:45

Re: obiad :)

Postautor: loczek77 » 15 sty 2015 22:50

Chłodnik hiszpański (gazpacho)

1 kg dojrzałych pomidorów
2 ząbki czosnku
miąższ z 1/2 bułki kajzerki
1 łyżka czerwonego octu winnego
100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
mielony kumin
cukier
sól

Pomidory umyj, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki. Miąższ z bułki namocz w wodzie, następnie odciśnij. Do kielicha blendera przełóż obrane ząbki czosnku, połowę pomidorów, ocet winny, bułkę, kumin, sól i łyżeczkę cukru, zacznij miksować. Nie przerywając miksowania, dodaj pozostałe pomidory. Gdy całość będzie już dokładnie zmiksowana, na koniec stopniowo zacznij dolewać oliwę. Chłodnik przetrzyj przez sito, przelej do garnka i wstaw na 2-3 godziny do schłodzenia.

Przed podaniem zupę ewentualnie dopraw solą i cukrem.

Alicja1733
Posty: 9
Rejestracja: 06 wrz 2014 18:17

Re: obiad :)

Postautor: Alicja1733 » 17 sty 2015 19:04

Zupa serowa

1,5 l bulionu 100 g serka topionego śmietankowego 100 g serka topionego Maasdamer 100 g serka topionego Emmentaler 1 średnia cebula 200 ml śmietanki 30% oliwa masło 3 kromki chleba sól, pieprz chilli w proszku zioła prowansalskie kurkuma 0,5 kieliszka białego wytrawnego wina szczypiorek długodojrzewający ser
Zupa serowa to znakomity pomysł na szybki obiad. Delikatna, aksamitna w smaku. Podana ze szczypiorkiem i ziołowymi grzankami zasmakuje każdemu.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotowanie zupy serowej zaczynamy od zeszklenia drobno posiekanej cebuli na 2 łyżkach oliwy i 2 łyżkach masła. Następnie do garnka wlewamy wino i pozwalamy, aby alkohol odparował. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i dodajemy chleb pokrojony w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli w proszku oraz ziołami prowansalskimi i smażymy kilka minut, aż powstaną chrupiące grzanki. Wracamy do naszej zupy. Alkohol już odparował, możemy zatem wlać do garnka 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego. Od razu dodajemy również pokrojone drobniej serki topione. Pozwalamy, aby płyn się zagotował. Następnym krokiem jest wlanie do zupy 200 ml śmietanki 30%. Doprawiamy również zupę solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz szczyptą kurkumy dla koloru. Zupę ponownie zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. Pozwalamy, aby lekko przestygła, a zarazem lekko zgęstniała. Gotową zupę serową podajemy z grzankami, szczypiorkiem oraz plastrami długodojrzewającego sera. Smacznego

Alicja1733
Posty: 9
Rejestracja: 06 wrz 2014 18:17

Re: przepis na obiad

Postautor: Alicja1733 » 17 sty 2015 19:18

Muszle nadziewane mięsem mielonym

20-22 makaronowych muszli
350 g mielonego mięsa wieprzowego
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
500 g passaty pomidorowej
40 g świeżo startego parmezanu
oliwa z oliwek
sól i pieprz
kilka listków świeżej bazylii
Beszamel:

3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki masła
250 ml mleka
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
Muszle makaronowe (Conchiglioni) faszerowane mięsem mielonym, zapiekane w sosie pomidorowym to pyszne i niezawodne danie. Smakują wyśmienicie, pasują zarówno na elegancki obiad jak i na spotkanie z przyjaciółmi.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Makaron ugotuj w wodzie, z dodatkiem łyżki oliwy, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Następnie odcedź i zostaw do ostygnięcia.
Cebulę drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej odrobiną oliwy i podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i jeszcze chwilę razem podsmaż.
Dodaj na patelnię z cebulą mięso mielone. Dopraw solą z pieprzem i smaż aż, mocno się zarumieni. Następnie zdejmujemy patelnię z palnika.
W rondelku na małym ogniu rozpuść masło.
Dodaj do masła mąkę i cały czas mieszaj, aż mąka delikatnie się zarumieni ( powinna mieć jasnozłoty kolor )
Porcjami do całości wlewaj mleko, energicznie mieszając trzepaczką. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmij z palnika i zostaw do ostygnięcia.
Połowę sosu beszamelowego dodaj do mięsa i dokładnie wymieszaj. Drugą połowę połącz ze startym parmezanem.
Pastę pomidorową włóż do rondelka (najlepiej z grubym dnem), dodajemy łyżkę oliwy i posiekane listki bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem i gotuj parę minut.
Muszle wypełnij farszem mięsnym.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
Sos pomidorowy wlej na dno żaroodpornego naczynia a na to rozłóż muszle.
Na wierzch muszli wlej sos beszamelowy połączony z parmezanem.
Zapiekaj około 30 minut, aż wierzch się delikatnie zarumieni. Jeśli muszle zaczną się za bardzo przypiekać, można je przykryć folią aluminiową.

ha75
Posty: 5
Rejestracja: 26 sie 2014 13:45

Re: przepis na obiad

Postautor: ha75 » 17 sty 2015 22:07

Spaghetti carbonara proste i nie mocno oklepane.
Podsmażasz boczek wędzony pokrojone w cieniutkie paseczki i cebulę, dorzucasz do tego ser mascarpone tak aby się roztopił. Sól, pieprz. Na koniec dorzucasz żółtko i wyłączasz patelnie (tak aby żółtko się nie ścieło). Podajesz z długim makaronem. Pychota!

mychaa7788
Posty: 3
Rejestracja: 18 sty 2015 20:14

Re: obiad :)

Postautor: mychaa7788 » 18 sty 2015 20:17

Barszcz ukraiński z soku z buraków i pomidorów Drukuj
Przepis Magdy Gessler
CZAS 2 godz.TRUDNOŚĆPORCJA DLA
buraki ekologiczne 1 kilogram
pomidory dojrzałe na słońcu 1 kilogram
żeberka wędzone naturalnie pół kilo
marchewka 2
seler pół małego
pietruszka 2
por 1
cebula 1
ziele angielskie 4 kulki
listek laurowy 4
woda 1,5 litra
sól i pieprz do smaku
kwiat kopru 2 duże gałązki
czosnek 3 ząbki
młode, kwaśne jabłka 3
lubczyk świeży kilka dużych gałązek
sól, pieprz i cukier do smaku
ocet jabłkowy 1 łyżeczka
Marchew, pietruszkę, seler obrać i umyć. Cebulę opalić nad ogniem aż skórka sczernieje. Z pora oderwać ciemne liście, przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć. Zalać warzywa wodą, dodać żeberka wędzone, ziele angielskie i listki laurowe. Gotować wywar na małym ogniu przez 1,5 godziny. Obrać buraki, umyć i wycisnąć z nich sok w sokowirówce. Wycisnąć sok z umytych pomidorów. Przecedzić wywar, wlać sok z buraków i pomidorów, łyżeczkę octu jabłkowego, dodać kwiaty kopru, wyciśnięty przez praskę czosnek, lubczyk i pokrojone ćwiartki jabłka. Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Podgrzewać nie gotując przez kilka minut. Podawać z żytnim chlebem na zakwasie.