obiad :)

Luźne rozmowy na poziomie
panKrzysztof
Posty: 3
Rejestracja: 22 sty 2015 10:31

Re: obiad :)

Postautor: panKrzysztof » 22 sty 2015 10:34

Składniki

po 1/2 pęczka tymianku i oregano
2 ząbki czosnku
kurczak
sól
pieprz
80 dag ziemniaków
2 cytryny
5 łyżek oliwy
2 łyżki czarnych oliwek bez pestek

Etapy przygotowania

Zioła siekamy, czosnek obieramy. Opłukanego i osuszonego kurczaka nacieramy solą i pieprzem od środka i na zewnątrz. Do środka wkładamy czosnek i połowę ziół, zaszywamy. Kładziemy piersią do dołu w natłuszczonej brytfannie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Po ok. 30 min wokół ptaka rozkładamy ćwiartki obranych ziemniaków, posypujemy resztą ziół. Na kurczaku kładziemy plasterki z jednej cytryny, natomiast całość
skrapiamy oliwą i sokiem z drugiej cytryny, pieczemy jeszcze 1 godz. Aby pieczeń była bardziej soczysta, pod blachę można wstawić płaskie naczynie z wodą.

Katarzynanowa
Posty: 3
Rejestracja: 23 sty 2015 11:00

Re: obiad :)

Postautor: Katarzynanowa » 23 sty 2015 11:02

Zupa serowa

1,5 l bulionu 100 g serka topionego śmietankowego 100 g serka topionego Maasdamer 100 g serka topionego Emmentaler 1 średnia cebula 200 ml śmietanki 30% oliwa masło 3 kromki chleba sól, pieprz chilli w proszku zioła prowansalskie kurkuma 0,5 kieliszka białego wytrawnego wina szczypiorek długodojrzewający ser
Zupa serowa to znakomity pomysł na szybki obiad. Delikatna, aksamitna w smaku. Podana ze szczypiorkiem i ziołowymi grzankami zasmakuje każdemu.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotowanie zupy serowej zaczynamy od zeszklenia drobno posiekanej cebuli na 2 łyżkach oliwy i 2 łyżkach masła. Następnie do garnka wlewamy wino i pozwalamy, aby alkohol odparował. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i dodajemy chleb pokrojony w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli w proszku oraz ziołami prowansalskimi i smażymy kilka minut, aż powstaną chrupiące grzanki. Wracamy do naszej zupy. Alkohol już odparował, możemy zatem wlać do garnka 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego. Od razu dodajemy również pokrojone drobniej serki topione. Pozwalamy, aby płyn się zagotował. Następnym krokiem jest wlanie do zupy 200 ml śmietanki 30%. Doprawiamy również zupę solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz szczyptą kurkumy dla koloru. Zupę ponownie zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. Pozwalamy, aby lekko przestygła, a zarazem lekko zgęstniała. Gotową zupę serową podajemy z grzankami, szczypiorkiem oraz plastrami długodojrzewającego sera. Smacznego

KyleeWawa2330
Posty: 8
Rejestracja: 13 wrz 2014 12:58

Re: obiad :)

Postautor: KyleeWawa2330 » 26 sty 2015 12:38

Chłodnik hiszpański (gazpacho)

1 kg dojrzałych pomidorów
2 ząbki czosnku
miąższ z 1/2 bułki kajzerki
1 łyżka czerwonego octu winnego
100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
mielony kumin
cukier
sól

Pomidory umyj, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki. Miąższ z bułki namocz w wodzie, następnie odciśnij. Do kielicha blendera przełóż obrane ząbki czosnku, połowę pomidorów, ocet winny, bułkę, kumin, sól i łyżeczkę cukru, zacznij miksować. Nie przerywając miksowania, dodaj pozostałe pomidory. Gdy całość będzie już dokładnie zmiksowana, na koniec stopniowo zacznij dolewać oliwę. Chłodnik przetrzyj przez sito, przelej do garnka i wstaw na 2-3 godziny do schłodzenia.

Przed podaniem zupę ewentualnie dopraw solą i cukrem.

dawiddy76
Posty: 3
Rejestracja: 26 sty 2015 21:05

Re: obiad :)

Postautor: dawiddy76 » 26 sty 2015 21:08

zupa koperkowa
Składniki

1 WŁOSZCZYZNA
1 NIEDUŻA CEBULA
1/2 OPAK. ŚMIETANY 12% (MOŻE BYĆ INNA OCZYWIŚCIE)
30 DKG ŻEBEREK CIELĘCYCH
1 PĘCZEK KOPERKU
1 ŁYŻKA MĄKI
1 LISTEK LAUROWY
SÓL
PIEPRZ

Etapy przygotowania

1

Nastawiamy cielęcinę na wywar z 2 litrami wody. W trakcie gotowania wywaru dodajemy do garnka 1 niedużą cebulę, listek bobkowy i w końcu włoszczyznę. Jeśli chcemy mieć wersję pełnojarzynową tej zupy, włoszczyznę wrzucamy pokrojoną. Jeśli chcemy się jej pozbyć i podać czystą zupę; jarzyny wrzucamy w całości. Solimy do smaku.
2

Kiedy wywar na zupę jest gotowy, zajmujemy się koperkiem. Połowę pęczka (tę bliższą korzonków) skrawamy dość drobno i smażymy 1-2 minuty na rozgrzanej patelni. Wrzucamy do zupy.
3

Garnek odstawiamy z ognia. Wyjmujemy mięso. Śmietanę mieszamy z mąką, jeśli lubimy nieco gęściejsze zupy. Następnie wlewamy kilka łyżek zupy do śmietany, mieszamy. Potem całość wlewamy do garnka z zupą.
4

Powoli zagotowywujemy ostatni raz. Odstawiamy na chwilę, by wszystkie smaki się połączyły. Pozostałą część skrojonego koperku wrzucamy bezpośrednio do garnka i mieszamy z całością.
5

Zupę koperkową można podać z ziemniakami (drobno pokrojonymi i ugotowanymi w zupie) lub z ryżem.

Kattietv77
Posty: 8
Rejestracja: 15 wrz 2014 10:11

Re: obiad :)

Postautor: Kattietv77 » 26 sty 2015 22:15

Składniki
ilość porcji: 12

5 łyżek masła
1 por, drobno pokrojony
1 cebula, posiekana
1 marchew, drobno pokrojona
1 łyżeczka suszonego estragonu
0,5 łyżeczki tymianku
30 g (1/4 szkl.) mąki pszennej
235 ml (1 szkl.) białego wytrawnego wina

1400 ml (6 szkl.) bulionu drobiowego
sól do smaku
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu
1 główka kalafiora, podzielonego na małe różyczki
235 ml (1 szkl.) mleka
235 ml (1 szkl.) słodkiej śmietanki do ubijania
270 g startego sera szwajcarskiego

Sposób przygotowania

Ugotować kalafior na parze.
W garnku na zupę na średnim ogniu stopić masło lub margarynę. Dodać por, cebulę i marchew, a następnie gotować, mieszając od czasu do czasu, przez 10 minut. Dodać estragon i tymianek, gotować jeszcze minutę. Dodać mąkę i stale mieszając gotować przez 1 minutę. Zmniejszyć ogień i stopniowo dodać wino i bulion drobiowy. Doprawić zupę solą i białym pieprzem. Dodać różyczki kalafiora ugotowane na parze. Gotować zupę przez 30 minut na wolnym ogniu, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu.
Zmiksować zupę partiami w blenderze, a następnie wlać z powrotem do garnka. Dodać mleko i śmietanę. Delikatnie podgrzać tylko tyle, by była ciepła.
Jeśli zdecydujesz się użyć szwajcarski ser, należy go teraz dodać i podgrzewać zupę aż ser się rozpuści.

Kattietv77
Posty: 8
Rejestracja: 15 wrz 2014 10:11

Re: przepis na obiad

Postautor: Kattietv77 » 26 sty 2015 22:18

krem z pomidorów


Składniki
ilość porcji: 4

900 g pomidorów
2 kostki bulionu wołowego, pokruszone
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 liść laurowy

1/4 łyżeczki suszonej bazylii
1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
115 g masła
40 g (1/3 szkl.) mąki pszennej
1 l mleka

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30min. › Gotowanie: 45min. › Gotowe w: 1godz.15min.

Przetrzeć pomidory przez sito, aby pozbyć się pestek i skórek, a następnie umieścić w dużym garnku na średnim ogniu. Dodać bulion, cukier, sól, liść laurowy, bazylię i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. (Jeśli ta mieszanina ma być zapasteryzowana należy to zrobić teraz.)
W małym rondelku, na średnim ogniu, stopić masło. Mieszając trzepaczką, dodać mąkę naraz, tworząc zasmażkę, gotować przez 1 minutę. Nadal mieszając trzepaczką, dodawać po trochu mleka i kontynuować mieszanie, aż zgęstnieje. Następnie dodać do mieszaniny z pomidorami i podgrzać całość.

hogan
Posty: 1712
Rejestracja: 02 lip 2013 19:33

Re: obiad :)

Postautor: hogan » 26 sty 2015 22:28

Dwa tematy związane z obiadem, połączyłam i życzę smacznego!

Pozdrawiam :P
Obrazek

Shizue99
Posty: 9
Rejestracja: 13 wrz 2014 19:59

Re: obiad :)

Postautor: Shizue99 » 27 sty 2015 14:57

Barszcz ukraiński z soku z buraków i pomidorów Drukuj
Przepis Magdy Gessler
CZAS 2 godz.TRUDNOŚĆPORCJA DLA
buraki ekologiczne 1 kilogram
pomidory dojrzałe na słońcu 1 kilogram
żeberka wędzone naturalnie pół kilo
marchewka 2
seler pół małego
pietruszka 2
por 1
cebula 1
ziele angielskie 4 kulki
listek laurowy 4
woda 1,5 litra
sól i pieprz do smaku
kwiat kopru 2 duże gałązki
czosnek 3 ząbki
młode, kwaśne jabłka 3
lubczyk świeży kilka dużych gałązek
sól, pieprz i cukier do smaku
ocet jabłkowy 1 łyżeczka
Marchew, pietruszkę, seler obrać i umyć. Cebulę opalić nad ogniem aż skórka sczernieje. Z pora oderwać ciemne liście, przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć. Zalać warzywa wodą, dodać żeberka wędzone, ziele angielskie i listki laurowe. Gotować wywar na małym ogniu przez 1,5 godziny. Obrać buraki, umyć i wycisnąć z nich sok w sokowirówce. Wycisnąć sok z umytych pomidorów. Przecedzić wywar, wlać sok z buraków i pomidorów, łyżeczkę octu jabłkowego, dodać kwiaty kopru, wyciśnięty przez praskę czosnek, lubczyk i pokrojone ćwiartki jabłka. Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Podgrzewać nie gotując przez kilka minut. Podawać z żytnim chlebem na zakwasie.

bernada55
Posty: 3
Rejestracja: 28 sty 2015 02:01

Re: obiad :)

Postautor: bernada55 » 28 sty 2015 02:04

zupa pomidorowa
Składniki
-300 g żeberek
-1 mały sloiczek koncentratu pomidorowego
-1 szkl ryżu
-3 marchewki
-1 pora
-seler
-1 mała cebulka
-pietruszka korzeń
-pietruszka nać
-mała śmietana 18 %
-sól, pieprz
-ziele angielskie
-doskonałym dodatkiem jest również liść lubczyku

Do garnka włożyć żeberka, pokrojoną marchew i pietruszke oraz seler.Całość zalać zimna wodą ,dodać ziele angielskie.Całość gotujemy ok 30 min po tym czasie dodajemy opłukany ryż ,wszystko mieszamy i dalej gotujemy. Cebulkę obrac odkroic końcówki,opiec na palniku ,dodac do wywaru wraz z porą.Chwilkę gotujemy ,dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy i posiekaną nać pietruszki. Śmietanę łączymy z 4 łyż gorącego wywaru (żeby śmietana sie nie zwarzyła),mieszamy i całość dodajemy do zupy energicznie mieszając .Gotową zupe podajemy w głębokich talerzach lub w miseczkach .

kasiatoja
Posty: 3
Rejestracja: 28 sty 2015 11:30

Re: obiad :)

Postautor: kasiatoja » 28 sty 2015 17:58

Placuszki z bobu

Składniki:
- 40 dag bobu
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżka masła
- mąka do panierowania
- 1/2 pęczka koperku
- olej do smażenia
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Bób ugotować, odcedzić i obrać ze skórek. Cebulę posiekać. Bób pokroić lub rozgnieść widelcem. Koperek posiekać. Masło stopić na patelni, wrzucić cebulę, przesmażyć. Bób wymieszać z cebulą, jajkiem i 2 łyżkami bułki tartej i połową koperku. Wyrobić, przyprawić solą i pieprzem. Z masy uformować kotleciki i panierować je w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na