obiad :)

Luźne rozmowy na poziomie
Hiroszimo
Posty: 7
Rejestracja: 13 lut 2015 15:00

Re: obiad :)

Postautor: Hiroszimo » 13 lut 2015 15:05

Jak przygotować placki ziemniaczane?
Jak przygotować placki ziemniaczane?
PRZEPIS 1
1. Składniki
6 dużych ziemniaków
1-2 jajka
3-4 łyżki mąki
sól
pieprz
olej
2. Sposób przygotowania
Ziemniaki umyć, obrać. Zetrzeć na tarce (małe lub duże otwory, jak lubimy). Wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem. Placuszki smażyć z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. Potem na talerz.
Można do ciasta dodać łyżkę śmietany, placki będą bardziej puszyste. Można dodać pokrojoną cebulę, pieczarki, majeranek, natkę pietruszki, starte jabłko.
PRZEPIS 2
składniki:
6 dużych ziemniaków
2 średnie cebule
4 - 5 łyżek mąki
1 jajko
sól
pieprz
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można drobno posiekać) i wymieszać z ziemniakami. Dodać jajko i mąkę, przyprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Olej rozgrzać na patelni. Ciasto nakładać łyżką na patelnię i smażyć z obu stron cienkie placki ziemniaczane

INTERGIZELA80
Posty: 10
Rejestracja: 24 wrz 2014 23:11

Re: obiad :)

Postautor: INTERGIZELA80 » 17 lut 2015 01:32

Przepis na Indyk w cytrynach
czas: 1 godzina
liczba porcji: 4
Składniki
500 g udźca z indyka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka imbiru
3 nitki szafranu
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżki miodu
1-2 łyżeczki kakao
50 g rodzynek
1 cytryna
Moje porady

tak zamiast indyka może być kurczak
Przepis na indyka
KROK 1
Czosnek siekam drobno, dodaję do miski, wsypuję przyprawy, wlewam olej, miód, dosypuję kakao i mieszam.
Przepis na indyka
KROK 2
Udziec indyka kroję na mniejsze kawałki, takie kęsy. Dodaję do mięsa, wrzucam rodzynki, mieszam i odstawiam na 30 minut.
Przepis na indyka
KROK 3
Układam w naczyniu żaroodpornym naprzemiennie z kawałkami cytryn (pokrojone na ósemki, cytryny należy wyszorować wcześniej lub kupić eco). Dolewam ok 50 ml wody i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę ok. 40 minut. Smacznego.

INTERGIZELA80
Posty: 10
Rejestracja: 24 wrz 2014 23:11

Re: obiad :)

Postautor: INTERGIZELA80 » 17 lut 2015 01:33

Przepis na Szybkie pulpeciki z kaszą i botwinką
czas: 1 godzina
liczba porcji: 4-5
Składniki
kluki mięsne:
500 g mięsa mielonego drobiowego np. indyczego
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki tymianku
sól, pieprz do smaku
zalewa i kasza:
150 g kaszy pęczak
5 łyżek oliwy
pół pęczka botwinki
ok. 700 ml wody
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka suchej natki pietruszki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz
Moje porady

Kasza pęczka tutaj świetnie się nadaje, ale można oczywiście zastąpić ją np. gryczana niepaloną
Przepis na kulki mięsne
KROK 1
Do mięsa dodaję sól, pieprz oraz przyprawy, mieszam i formuję kulki.
Przepis na kulki mięsne
KROK 2
Kulki formuję i układam w naczyniu żaroodpornym.
Przepis na kulki mięsne
KROK 3
Zasypuję kaszą (suchą).
Przepis na kulki mięsne
KROK 4
Siekam botwinkę razem z obranymi buraczkami i częścią liści.
Przepis na kulki mięsne
KROK 5
Wodę wlewam do naczynie, wrzucam pokrojoną botwinkę, dodaję przyprawy, oliwę i zalewam pulpeciki z kaszą. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 1 godziny. Po tym czasie kasza i mięso będą miękkie, jeśli nie wchłonęły całej wody to nie przejmujcie się tym, tylko nałóżcie łyżką a kasza wchłonie i tak z czasem ten płyn (jeśli np. zostawicie na kolejny dzień). Smacznego.

INTERGIZELA80
Posty: 10
Rejestracja: 24 wrz 2014 23:11

Re: obiad :)

Postautor: INTERGIZELA80 » 17 lut 2015 01:35

Przepis na Kurczak ze szpinakiem i fetą
czas: 40 minut
liczba porcji: 4 porcje
Składniki
4 piersi kurczaka (ok. 1 kg)
ok. 300 g szpinaku mrożonego
1 ząbek czosnku
ok. 150 g sera feta
panierka ziołowa:
1,5 łyżeczki oregano
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka soli ziołowej
pieprz do smaku
oliwa - 1 łyżka na porcje

Moje porady

ryż uformowałam wkładając ciepły ryż wymieszany z odrobiną masła do wilgotnej szklaneczki, dokładnie uklepałam i wyjęłam - fajnie prezentuje się na talerzu :)
Przepis na kurczaka ze szpinakiem
KROK 1
W piersi kurczaka za pomocą ostrego noża robię kieszonkę (przez całą pierś, poprawiam z jednej i drugiej strony oraz trochę w dół aby była spora).
Przepis na kurczaka ze szpinakiem
KROK 2
Rozmrożony szpinakiem doprawiam solą, pieprzem i wciskam ząbek czosnku. Mieszam. Nakładam szpinak i ser feta pokrojony w kostki w kieszonkę w piersi kurczaka.
Przepis na kurczaka ze szpinakiem
KROK 3
Wszystkie przyprawy mieszam.
Przepis na kurczaka ze szpinakiem
KROK 4
Każdy kawałek kurczaka smaruję oliwą i posypuję obficie przyprawami tworząc taką panierkę.
Przepis na kurczaka ze szpinakiem
KROK 5
Zawijam w folię aluminiową i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę ok. 25-30 minut. Smacznego!

HiperFelipe95
Posty: 8
Rejestracja: 26 sie 2014 19:07

Re: obiad :)

Postautor: HiperFelipe95 » 17 lut 2015 09:20

Ciasto do pizzy
Składniki na 3 spody do pizzy (każdy o średnicy 30 cm):

1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 25 g świeżych
1,5 szklanki ciepłej wody
3,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli

Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5 - 10 minut (jeśli używacie drożdży świeżych, najpierw zrobić rozczyn).

Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać drożdże, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 3 równe części. Z nich uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.

Na spód wyłożyć sos pomidorowy, nasze ulubione dodatki, piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (260ºC), choć ja zazwyczaj piekę krócej. Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.

Podawać gorącą.

Mckenzie82
Posty: 9
Rejestracja: 26 wrz 2014 19:12

Re: obiad :)

Postautor: Mckenzie82 » 18 lut 2015 09:52

Szybka potrawka z kurczaka z groszkiem

udka z kurczaka (bez kości i skóry) - 500 gramów
Rosół wołowy Knorr - 1 sztuka
groszek mrożony - 0.5 szklanki
cebula - 1 sztuka
śmietana 36% - 200 mililitrów
pieprz czarny - 1 szczypta
olej - 2 łyżki

1.Mięso z kurczaka oraz cebulę pokrój w paski i przesmaż razem na rozgrzanej patelni z oliwą.
2.Całość zalej 200 ml wody. Następnie wlej śmietanę i zagotuj.
3.Dodaj groszek.
4.Zmniejsz ogień. Całość dopraw do smaku pokruszoną kostką Knorr i gotuj jeszcze 8 minut. Danie podawaj z ryżem.

Selma82
Posty: 9
Rejestracja: 01 paź 2014 17:44

Re: obiad :)

Postautor: Selma82 » 18 lut 2015 20:21

Łosoś ze szpinakiem
filet z łososia 150 g
szpinak 200 g
szalotki 2
oliwa 2 łyżki
wiórki skórki pomarańczowej do dekoracji
sól i kolorowy pieprz
Filet z łososia, czy to pieczony, czy smażony, czy gotowany znakomicie smakuje podany na szpinaku.

Filet opłukać i ugotować na parze (ok. 20 minut). Szpinak opłukać. Szalotki posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić szalotki i zeszklić. Dodać szpinak. Poddusić aż opadnie. Doprawić solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Ułożyć filet na szpinaku, posypać solą i pieprzem.

LashawnaWroc75
Posty: 10
Rejestracja: 29 wrz 2014 18:21

Re: obiad :)

Postautor: LashawnaWroc75 » 19 lut 2015 01:14

Gulasz Drobiowy z Chorizo i Fasolą

Składniki
500 g. filetów drobiowych
250 g. kiełbasy (chorizo / pokroić w półksiężyce)
2 łyżki oleju (do smażenia)
2 duże cebule (pokroić w kostkę)
1 puszka czerwonej fasoli (odsączyć / 400 g.)
1 puszka pomidorów (puree / 400 g.)
200 ml bulionu
1 liść laurowy
1 płaska łyżeczka ostrek papryki (mielona)
2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki (mielona)
1 łyżeczka oregano (suszone)
1 łyżeczka cukru
1 łyżka śmietany
przyprawy: sól / pieprz

Sycący gulasz z hiszpańską kiełbaską chorizo, cudownie pachnie mocnymi przyprawami.



Etapy przygotowania

► Filety z kurczaka oczyścić, umyć i pokroić w małe około 2 cm kawałki.

► W dość dużej i głębokiej patelni na rozgrzanym oleju, podsmażyć kiełbasę i cebulę przez kilka minut. Następnie dorzucić kurczaka, przyprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką i dusić aż będzie miękki.

► Wszysko zalać bulionem, dodać pomidory z całą zawartością, oregano, liść laurowy, cukier i gotować około 10 minut, aż płyn zredukuje się i sos zgęstnieje. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, na koniec dodać odcedzoną czerwoną fasolę i domieszać śmietanę.

LashawnaWroc75
Posty: 10
Rejestracja: 29 wrz 2014 18:21

Re: obiad :)

Postautor: LashawnaWroc75 » 19 lut 2015 01:16

Sałatka z purpurowych ziemniaków ze śledziem

Składniki
300 g purpurowych ziemniaków (lub fioletowych)
3 marynowane filety śledziowe
1 cebula
150 g kiszonych ogórków
1 puszka białej fasolki konserwowej
sół, pieprz, sok cytryny do smaku
2 łyżki majonezu

Wystarczy do sałtki śledziowej zamiast białych ziemniaków, użyć purpurowych lub fioletowych.



Etapy przygotowania

Ziemniaki umyć, gotować na parze lub w wodzie ok. 20 minut. Odcedzić, wystudzić, obrać
i pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać dość drobno pokrojone pozostałe składniki
i odsączoną fasolkę z puszki. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Dodać majonez, delikatnie wymieszać.

sobotni
Posty: 3
Rejestracja: 24 lut 2015 11:51

Re: obiad :)

Postautor: sobotni » 24 lut 2015 11:54

Parówki o smaku tak nieparówkowym, że szalenie przepyszne!

SKŁADNIKI

pół kilograma parówek drobiowych
dwie duże cebule
dwa duże, twarde i kwaśne jabłka
szklanka piwa
pół szklanki bulionu [np. pół kostki rosołowej rozpuszczonej w gorącej wodzie]
dwie łyżki oleju
łyżeczka majeranku
odrobina chilli
sól - bardzo mało, albo wcale
świeżo zmielony pieprz

Doskonała to potrawa na "niskobudżetową" imprezkę. Szybkie, tanie okropnie i naprawdę smaczne!

Najpierw parówki - obieram je z osłonek, kroję na kawałki o długości około 2 cm. Podsmażam na rozgrzanym oleju, aż się zrumienią ze wszystkich stron. Parówki zdejmuję z patelni i wrzucam na pozostały tłuszcz cebule pokrojone [oczywiście wcześniej obrane] na ósemki - kawałki cebuli powinny być raczej duże. Cebulę smażę do zeszklenia. Kiedy prawie miękka, dodaję parówki i wrzucam jabłka pokrojone w ósemki i pozbawione gniazd nasiennych - koniecznie ze skórą! Skóra jabłek nada potrawie zdecydowanego charakteru.

Wszystko smażę około 2 minut często mieszając. Teraz do potrawy wlewam piwo, bulion i dodaję przyprawy. Z solą bardzo uważam - niekiedy nie trzeba jej zupełnie dodawać - parówki bowiem same w sobie są okropnie słone. Całość przykrywam i duszę na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie sprawdzam potrawę - jeśli jeszcze dużo w niej sosu - odkrywam ją i gotuję kilka chwil na dużym ogniu, by sos odparował - potrawa powinna być raczej gęsta.

I to wszystko - na talerzu potrawę posypuję świeżo posiekaną natką pietruszki. Doskonale smakuje z bagietką albo z chlebem razowym - tak z chlebem razowym jest najlepsze - aromat gotowanego piwa doskonale się z nim komponuje. Do popicia oczywiście piwo - to samo, które zostało dodane do potrawy.